Lief zijn....voor jezelf.

Lief zijn.... voor jezelf is vaak voor gevoelige mensen een stuk moeilijker dan lief zijn voor anderen. Dit gedrag spiegelen sommige gevoelige kinderen en jongeren ook al heel sterk.

 

Sociaal wenselijk gedrag, noemen ze het ook wel eens.

Er zit vaak een diep gewortelde behoefte onder.

 

Denk bijvoorbeeld eens aan het aannemen van complimenten.

Lukt het jouw om dank je wel te zeggen en het compliment in je op te nemen of wuif je het weg of geef je meteen de ander ook een compliment?

 

Ik was er heel erg goed in, en betrapte mezelf gisterenavond bij een bezoekje aan een lieve collega toch ook weer even op mijn oude patroon. Want ook al kies ik er inmiddels bewust voor om er anders mee om te gaan en kan ik het allemaal veel beter ontvangen, soms en vaak op een onverwacht moment, schiet je gewoon toch nog weer even terug in je oude vertrouwde manier van reageren. En dan ga ik meteen en compliment aan de ander terug geven en neem niet de tijd om het cadeautje wat ik eigenlijk van die ander krijg, met aandacht uit te pakken.

 

Jammer...voor mezelf.

Lief zijn.... kan een onbewust overlevingspatroon zijn geworden, wanneer je als kind behoefte hebt gehad aan aandacht en affectie van je ouders, maar wanneer ze dat jouw op dat moment om wat voor reden dan ook niet konden geven.

 

Lief zijn.... voor jezelf en jezelf nu de aandacht geven die je nodig hebt, zorgt ervoor dat je die oude gewoontes of pijnen los kunt laten. Het was toen voor jou een overlevingsmechanisme om de aandacht en de liefde te krijgen die je nodig had, maar nu kun je als je dat wilt, jezelf de liefde en aandacht geven die je nodig hebt.

 

Hoe je dat kunt leren?

 

Het is een persoonlijk groeiproces waar iedereen dit op zijn eigen wijze kan ontdekken als je er nieuwsgierig naar bent of open voor staat om er naar te kijken.

 

Lief zijn....naar jezelf ....naar je eigen levensverhaal kijken, je eigen patronen, verlangens en behoeftes helder krijgen en stap voor stap weer je eigen authentieke zelf (terug)vinden is de basis van in verbinding zijn met jezelf om zelfvertrouwen in het leven te staan.

 

Lief zijn....voor jezelf als ouder of leerkracht, waardoor je een diepere verbinding komt met jezelf, zorgt er ook voor dat je in een diepere verbinding met je kind(eren) kunt komen.

 

Met vallen en opstaan beleven we het leven en leren we ons eigen leven te leven.

 

De keuze om daarin lief te zijn voor jezelf blijft aan jou want hoe dan ook

jij bent uniek en jij maakt je eigen keuzes op je eigen wijze....of niet.

 

En.... dat is natuurlijk ook een keuze.


Tijdens een be KIND groei traject kom je met liefdevolle aandacht weer dichter bij jezelf en dat wat jouw uniek maakt.

Neem gerust even contact met me op als je ervoor wilt kiezen om de verbinding met jezelf en met je kind(eren) van binnenuit te laten groeien om jezelf en elkaar nog beter te gaan leren kennen.

 

Liefs,

 

Helma van Esch / be KIND coaching

Leefkracht coach / kinderen - ouders - onderwijs