Praten over of praten met je kind…


Wat doe je wanneer je merkt dat je kind zichzelf niet happy voelt?

 

Zoek je contact en verbinding met je kind of ga je met anderen je zorgen bespreken over je kind?


Onbewust en met de beste intenties deelde ik vroeger, toen mijn kinderen klein waren, mijn zorgen over hun ontwikkeling of de strugles in hun leven, vaak eerder met anderen, om op die wijze zoek te gaan naar antwoorden om mijn kind nog beter te kunnen begeleiden en steunen. 

 

Als juf ging dit precies hetzelfde.

 

Wat heb ik veel tijd besteed aan het praten over kinderen met ouders, collega's en andere hulpverleners, en wat heb ik veel uitgebreide verslagen geschreven met actie en handelingsplannen, wanneer er zorgen waren over de ontwikkeling van een kind.

 

Veel gesprekken, acties en plannen over kinderen om van buitenaf het gedrag en het welzijn van een kind te laten groeien. 

Maar na 30 jaar ervaring heb ik ontdekt wat het grootste effect heeft om kinderen en jongeren te begeleiden in hun groeiproces.

 

 


Ik ben ermee gestopt.

 

Inmiddels ben ik gestopt met het praten over leer, gedrags en ontwikkelingsproblemen van kinderen maar ga ik samen met kinderen, ouders en professionele opvoeders op zoek naar de uitdaging en de levenslessen die nog geleerd of ontdekt mogen worden door kinderen samen met ouders en/of leerkrachten. 

 

Dit leer en groeiproces is dus niet alleen van kinderen maar ook van ons. Want wat wat zien als een probleem zegt ook iets over onze waarneming en beleving van het leven.

 

Daardoor praat ik nog maar heel weinig over kinderen, omdat ik er voor kies om mijn tijd en aandacht te besteden aan het op een diepere laag in contact en in verbinding te zijn met kinderen, ouders en professionele opvoeders.

 

Zodat we ieder onze eigen waardevolle antwoorden en inzichten kunnen vinden, ervaren en beleven van binnenuit om onszelf en onze kinderen in vertrouwen te kunnen laten groeien.

 

Dat kan d.m.v. praten maar ook door af te stemmen, aanwezig te zijn in het moment en te kijken, te luisteren en te voelen wat er echt speelt en welke behoeften een kind diep van binnen heeft.

 

Want daar vinden we echt de belangrijkste antwoorden en oplossingen voor de uitdagingen die we tegen komen in ons leven. In... onszelf!

Daar zit het goud voor het persoonlijke groei en ont-wikkelingsproces van onze kinderen en.... van onszelf.

 


Groeien van binnenuit.... jezelf.

 

Tijdens een be KIND groei-traject ga je samen met je kind de verdieping in om weer zicht te krijgen op wat er werkelijk in de binnenwereld speelt.

 

Je ontdekt wat jij nodig hebt om dichter bij jezelf te blijven vanuit je binnenwereld.... in de buitenwereld.


Je ontdekt ook 
hoe je daarvoor heel praktisch nog beter voor jezelf en voor elkaar kunt gaan zorgen, ieder vanuit je eigen behoeftes en verlangens.

 

Zichtbaar maken wat er van binnen in je leeft zorgt voor inzicht en bewustwording en jij krijgt de keuze om weer regie te nemen.

 

Kleine stappen die grote invloed hebben om in contact te blijven met jezelf en met elkaar, en een verrijking voor het leven van je kind, voor jezelf en voor je gezin, voor nu en in de toekomst.

 

Wanneer jij wilt investeren in de persoonlijke groei van je kind en van jezelf, dan ben ik er voor jou om dat waar je nu mee worstelt samen te gaan transformeren, en dit op een liefdevolle wijze zichtbaar te maken, om samen op weg te gaan naar een diepere verbinding en het groeien van zelfbewustzijn. 

 

Een positieve verandering om je kind en jezelf te laten groeien in wie je diep van binnen werkelijk bent.

 

Wanneer je behoefte hebt aan meer verbinding neem dan contact met me op. 

 

Liefs,

 

Helma van Esch / be KIND coaching

Groei en leefkracht coach / kinderen - ouders - onderwijs