Be KIND to your body, mind, feelings and soul ...


Praktijk be KIND coaching...

Praktijk be kind coaching is ontstaan door een bewustwording en groeiproces waarin ik zelf rond mijn vijftigste levensjaar terecht ben gekomen en waardoor ik uiteindelijk gekozen heb om in volledige vrijheid mijn eigen pad te gaan bewandelen om mijn levensmissie om mezelf en kinderen, jongeren, ouders en alle andere betrokken opvoeders vanuit het licht en vanuit positiviteit te laten groeien.

 

Lichtpuntjes in het donker...

Donkere periodes beleven we allemaal in ons leven. En hoe donker het ook is, toch zijn er altijd lichtpuntjes die je weer naar het vertrouwen kunnen laten groeien door liefdevolle aandacht aan onszelf te leren geven. Liefdevolle aandacht geven aan ons lichaam,  onze gedachten en onze emoties en gevoelens maakt het verschil om uiteindelijk echt goed te leren luisteren naar onze eigen wijsheid, onze intuïtie, onze spirit.

 

Waarom ik dit zo vol overtuiging zeg?

 

Mijn persoonlijke ervaring van een zwaar leven naar ...

Ik neem je even een aantal jaren mee terug in de tijd. Ik was moeder van twee jong volwassen zonen en werkte toen als leerkracht in de middenbouw op een basisschool. 

Er gebeurde in korte tijd zoveel emotionele en ingrijpende dingen met mensen in mijn omgeving en op mijn werk dat mijn verlangen om iets in mijn leven te veranderen steeds groter werd. Het viel me allemaal erg zwaar. Ik raakte de regie over mijn eigen leven steeds meer kwijt. Maar... ik had geen idee hoe ik iets moest gaan veranderen  en waar te beginnen. Daarnaast had ik de overtuiging dat het nu eenmaal allemaal was zoals het was en dat ik er niet zoveel invloed op  had behalve dan me vooral maar mee te blijven bewegen en mezelf aan te blijven passen. 

Naast dat ik het leven dus steeds zwaarder begon te beleven voor mezelf, en voor anderen, had ik inmiddels de afgelopen 30 jaar ook een extreem overgewicht gekregen.

Met lood in mijn schoenen heb ik vanwege alle gezondheidsrisico's die er toen  begonnen op te borrelen, besloten om de eerste stap te nemen om mijn fysieke gesteldheid aan te gaan pakken.  Toen nog met de intentie dat dat het enige was wat ik aan te pakken had en dat daarna ik dan weer letterlijk en figuurlijk lekker in mij vel zou zitten.

 

Ik maak nu even een sprong met je in de tijd vooruit.

 

Fysiek een lichter leven...

Toen ik na dat traject van anderhalf jaar ruim 60 kilo lichter was dacht ik dat ik alles had gedaan om weer helemaal lekker mezelf te kunnen zijn zonder alle fysieke beperkingen van voorheen.

Het was inderdaad letterlijk en figuurlijk een ongelooflijke verlichting, fysieke gezondheidsklachten verdwenen als sneeuw voor de zon en ik kreeg een leven terug waar ik voorheen zelfs nog niet meer van had durven dromen.

Toch bleef er in de omgeving voor mij veel zorg voor anderen wat me diep van binnen raakte en waardoor ik me steeds machtelozer en...zelfs ook schuldiger ging voelen omdat ik niet meer wist hoe ik iedereen het beste kon helpen.

Steeds meer leefde ik mijn leven vanuit wilskracht, op mijn tandvlees en vanuit veel moeten in plaats van mogen.  Ik verloor het plezier meer in meer in het leven.

 

Het licht ging toch helemaal uit...

Het licht in mij en om mij heen ging op de eerste dag van een zomervakantie in 2015 helemaal uit. Het lichaamsgewicht wat ik was kwijtgeraakt en wat mijn leven zoveel lichter had gemaakt bleek niet voldoende om me weer te laten stralen.

Ik was op. Fysiek fit en toch....verder helemaal op. Ik kon alleen nog maar huilen en vond mezelf totaal ongeschikt als leerkracht en als moeder. Ik gunde de kinderen een totaal ander leven waarin meer ruimte en aandacht zou zijn om helemaal zichzelf te kunnen zijn.  En....ja de kinderen waren mijn spiegels wat die behoefte had ik natuurlijk zelf...diep van binnen. Ik was mezelf ondanks dat ik al ruim een jaar lang fysiek steeds fitter was geworden daardoor toch volledig kwijt geraakt.

Hoe dan? Vraag je je misschien nu af.

Heel simpel. Ik gaf alle aandacht en liefde die ik in me had aan anderen en...negeerde daarmee onbewust mezelf volledig en wist zelf eerlijk gezegd ook niet hoe ik mezelf aandacht kon geven om me weer meer te leren ontspannen om tot rust en in balans te komen. 

Het is ook zoveel veiliger en gemakkelijk om je aandacht, zorg en liefde  aan anderen te geven want jezelf en je eigen pijn of angsten daarmee aankijken is zeker in het begin een stuk lastiger. 

 

Een nieuw pad naar binnen...

Vanaf dat moment ging ik door persoonlijke coaching en scholing ontdekken dat er naast de reguliere gezondheidszorg zo ontzettend veel bijzondere, laagdrempelige, effectieve alternatieve methodes zijn om jezelf van binnenuit en vanuit je eigen innerlijke wijsheid op een diepere laag te leren kennen. Ik was verwonderd hoe snel ik mezelf stap voor stap weer terug wist te vinden. Hierdoor ben ik me ook echt al vrij snel gaan afvragen hoe het toch komt dat we hier in onze opvoeding en in ons onderwijs zo weinig van weten en aandacht aan besteden, terwijl het in mijn ogen het fundament is voor leefkracht en veerkracht in het leven. En....daarmee onthouden we dus onszelf en ook onze kinderen om jezelf echt goed te leren kennen om met vallen en opstaan te leren leven vanuit wie we werkelijk zijn.

 

Aandacht voor lichaamsbewustzijn, gedachtekracht en emotioneel welzijn...om mijn eigen ik...mijn eigen spirit te blijven voelen. 

Iedere dag de tijd en de ruimte nemen om al deze belangrijke ontwikkelingsgebieden in mijzelf aandacht te geven zorgt ervoor dat ik mijn eigen innerlijke zon  weer kan laten stralen en mijn eigen spirit weer kan voelen. Daarmee bedoel ik dat wat me drijft in het leven, wat me blij maakt, wat mijn passie is en om mijn eigen fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezond in balans te houden. Nog steeds kan ik mezelf op sommige van deze gebieden soms weer even kwijt raken door wat er in en om me heen gebeurt. Want het leven gat nu eenmaal met ups en downs. Dat hoort er voor ons allemaal bij. Maar ik heb ontdekt en geleerd  om er anders mee om te gaan en dat iedere keer weer de keuze aan mij is. 

Inmiddels heb ik zoveel waardevolle kennis en vaardigheden in huis om hier op allerlei verschillende manieren aandacht te geven, waardoor ik mezelf weer snel terug vind wanneer ik een dip ervaar of waneer de balans er even niet is.  En niet onbelangrijk ....om het er ook allemaal te kunnen laten zijn. Want...het hoort er voor mij in ieder geval vanaf nu allemaal bij. Het donker en het licht. Alleen maak ik nu een bewuste keuze hoe ik er zelf mee om wil gaan. Ik heb daardoor weer regie over mij eigen leven. er daardoor de angel uit te halen kan er een helingsproces beginnen ,waardoor je iets kunt loslaten en het niet langer als een last met je mee hoeft te dragen. 

 

De angel eruit....van pijn naar fijn.

 

De angel van de bij in het logo van BE KIND coaching die pijn, angst of een blokkades kan veroorzaken in je lichaam, in je gedachten, je overtuigingen en/of  je gevoelens raken is het begin van een groeiproces van pijn naar...fijn. Door er liefdevolle, positieve, energetische of oplossingsgerichte aandacht aan te geven en er daardoor de angel uit te halen kan er een helingsproces beginnen ,waardoor je iets kunt loslaten en het niet langer als een last met je mee hoeft te dragen. 


De kennis en ervaring die ik in alle jaren heb mogen opdoen om mezelf en kinderen, ouders en professionele opvoeders op een diepere laag met zichzelf en met elkaar in verbinding te brengen heb ik nu gebundeld in mijn unieke be KIND groeit trajecten, waardoor heel veel kinderen en volwassen mogen ontdekken hoe gemakkelijk het is om met meer begrip en nieuwsgierigheid, dichter bij jezelf en bij elkaar te blijven. 

Het leven gaan beLEVEN vanuit een ander perspectief wat relativeert en motiveert en waardoor je weer meer regie en grip krijgt op je leven.

 

Door als volwassen opvoeder van buiten en van binnen goed voor jezelf te leren zorgen geef je je kind(eren) een voorbeeld voorbij de woorden.

Dat is wat diep van binnen raakt, gevoeld en beleefd wordt door een kind. Want onze kinderen voelen zoveel meer dan wat wij als volwassenen kunnen bedenken.

Hun innerlijke levenswijsheid  is echt prachtig. We hoeven er alleen maar beter naar te leren kijken en te luisteren om ze te horen in wat ze ons allemaal al te vertellen hebben. En na ruim 30 jaar met kinderen te hebben gewerkt wordt ik nog steeds geraakt wat kinderen en jongeren aan wijsheid delen wanneer ze vanuit rust en vertrouwen in een diepere verbinding kunne komen met zichzelf.

 

Hierbij hebben ze wel onze hulp en begeleiding nodig en zijn wij ook hun  inspiratiebron die hierin iets voor te leven hebben. 

 

Daarom tot slot aan jou de vraag...

 

Hoeveel tijd en aandacht geef jij iedere dag bewust en in alle rust aan....jezelf om te blijven groeien in je wie je bent?

 

 

Be kind to yourself.

You are one of a kind.

Be kind to your body, mind, spirit and soul

Liefs,

 

Helma van Esch/ be KIND coaching

Leefkracht begeleiding/ kind - ouder - onderwijs